Inspirerende maatregelen
Als werkgever dien je steeds de wettelijke bepalingen omtrent zwangerschap, vaderschap, ouderschap, (mee-)moederschap en, meer algemeen, de combinatie werk-privé in acht te nemen. De belangrijkste daarvan worden besproken in de checklists. Daarnaast kan je als werkgever verschillende maatregelen en goede praktijken invoeren om je onderneming gezins- en gendervriendelijk te maken en de combinatie werk-privé te verbeteren.
Op deze pagina vind je een niet-exhaustieve opsomming van mogelijke maatregelen. Het is belangrijk om bij het lezen van deze maatregelen steeds in het achterhoofd te houden dat deze het best gekaderd worden binnen een algemeen beleid rond gezins- en gendervriendelijk ondernemen. Het is aan te raden om werknemers te raadplegen en te betrekken bij de ontwikkeling van maatregelen om zo goed mogelijk aan hun behoeften te voldoen.
De maatregelen en goede praktijken zijn gegroepeerd in 5 domeinen:
Om het werk te flexibiliseren kan je heel wat verschillende maatregelen of acties implementeren, zoals flexibele uurroosters, zelfroosteren, thuiswerken of jobsharing.
Je kan inzetten op (bijkomend) verlof en alternatieve verloningssystemen, zoals loopbaansparen, flexibel verlonen, uitbreiden van het omstandigheidsverlof of sociaal verlof.
Nieuwe technologieën maken het mogelijk om je werknemers snel en continu te bereiken, maar houden het risico in dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Deze bewaken kan door in te spelen op deconnecteren.
Als werkgever kan je voorzien in een aanbod van zorg- of huishoudelijke diensten, zoals kinderopvang, een strijk- of boodschappendienst.
Jezelf informeren over ondersteunende maatregelen en wettelijke regelingen en hierover communiceren met je werknemers, alsook de tijd nemen om jouw kennis en advies te delen, zijn belangrijke acties om tot een succesvol gezins- en gendervriendelijk beleid te komen.